Milí priatelia života a rodiny,  

tento týždeň sme zverejnili pieseň Každý je vzácny, ktorá je oficiálnou hymnou Národného pochodu za život. Ten sa uskutoční 22. septembra 2024 v Košiciach. Autorom piesne je hudobník Peter Křemen, ktorý ju naspieval spolu so speváčkou Lenkou Radvanskou.

Čo stálo za vznikom piesne približuje jej autor takto: „Pieseň Každý je vzácny, ktorá vznikla začiatkom tohto roka, vyjadruje nádej na premenu sŕdc v oblasti ochrany ľudského života. Predchádzajúce pochody za život vo mne stále rezonujú ako radostné udalosti, a práve túto atmosféru sme sa spolu s hudobníkmi snažili zachytiť aj v tejto piesni.“ Prešovský spevák chce touto piesňou podporiť myšlienky pochodu za život, ktoré sú mu podľa jeho slov blízke. Na tohtoročný pochod sa chystá prísť aj spolu s manželkou a troma deťmi.

Vo videoklipe k piesni vystupujú rôzne verejné osobnosti a odborníci, napríklad biskup Marek Forgáč, gynekologička Magdaléna Gerová, speváčka Monika Ližbetin, ale aj známa rehoľná sestra Lamiya Jalilová, kresťanskí lídri Branislav Letko, sestra Helena Torkošová, Marián Lipovský, manželia Hoxarovci, Andrea Mikolášiková, Renáta Ocilková a ďalší.

Videoklip k piesni si môžete pozrieť na tomto linku.

Podľa Juraja Šústa, predsedu Spoločenstva Ladislava Hanusa, kultúra potrebuje umelcov, ktorí autenticky hľadajú vo svojej tvorbe to, čo je skutočne krásne, dobré a pravdivé, aby nám skrze krásu pomohli prežiť a precítiť hodnotu reality. „To platí aj pre kultúru života, aj ona potrebuje umelcov, ktorí vo svojej tvorbe autenticky vyjadria dôstojnosť a krásu ľudského života v každej etape jeho existencie, vrátane tej v lone matky. Tak sa môže kultúra života dotknúť ľudského srdca.“ Filozof Šúst, ktorý je tiež otcom šiestich detí, oceňuje tento rozmer aj pri hymne pochodu: „Peter Křemen toto nástojčivé volanie kultúry života vypočul a všetkých ľudí s otvoreným srdcom pozýva byť  ‘hlasom tých, čo hlas nemajú’.“

„Cieľom Národného pochodu za život je byť hlasom nenarodených detí a povedať celému Slovensku, že každý je vzácny – nenarodené dieťa, mladý, starší či chorý človek. Tešíme sa, že táto pieseň bude v poslucháčoch vzbudzovať radosť zo života a odhodlanie zastať sa práva na život pre všetkých,” uviedla k piesni hovorkyňa pochodu Rebeka Lukáčová.

Národný pochod za život organizujú pro-life organizácie pod záštitou Konferencie biskupov Slovenska. Doposiaľ sa konali tri pochody, a to v roku 2013 v Košiciach a v rokoch 2015 a 2019 v Bratislave a patrili medzi najmasovejšie podujatia od novembra 1989. Ich cieľom je presadzovať ochranu života a dôstojnosti každého človeka od počatia po prirodzenú smrť.


Rozhovor s Petrom Křemenom, autorom hymny Národného pochodu za život

Cez Nirvanu a Metallicu sa prepracoval až ku kresťanskej a chválovej hudbe. Hudobník a spevák Peter Křemen vás v rozhovore prevedie zákulisím vzniku hymny Národného pochodu za život 2024, ktorej je autorom. Hovorí aj o ťažkom období, keď sami s manželkou nemohli počať bábätko. Dnes je otcom troch detí aj jedného hudobného. V máji totiž vyšiel jeho debutový album Sníval si o mne.

Celý rozhovor nájdete na webe Denníka Štandard. 


Podporte Národný pochod za život finančným darom

Staňte sa spolutvorcom kultúry života a podporte realizáciu Národného pochodu za život finančným darom. Vaša podpora je kľúčová. Každé euro pomôže!

Čím viac darcov sa zapojí, hoc aj malým príspevkom, tým bude jasnejšia podpora ochrany života a rodiny, tým bude pochod úspešnejší, tým dáme väčšiu šancu každému počatému dieťaťu, aby mohlo zažívať radosť zo života. 

Pridajte sa aj VY k tomuto veľkému dielu za zlepšenie ochrany života na Slovensku, buďte s nami misionárom ochrany života a podporte nás

Darované peniaze budú použité na pokrytie nemalých nákladov spojených s organizáciou Národného pochodu za život.

Ďakujeme!


S pozdravom Martina Bednáriková, Tomáš Kováčik a ďalší členovia tímu Národného pochodu za život  


PS: Prepošlite tento email svojim priateľom, o ktorých si myslíte, že by ich mohol zaujímať. Potrebujeme rozširovať naše emailové kontakty, pretože nikdy nevieme, kedy môžu byť naše sociálne siete zrušené. Prihlásiť sa na odber nášho newslettera môžu noví záujemci v hornej časti hlavnej stránky www.pochodzazivot.sk.

 

 

 
 

Misiou Národného pochodu za život je verejným spôsobom na celoslovenskej úrovni vyjadriť túžbu a žiadosť po tom, aby bol chránený život každého človeka.
Našim cieľom je dosiahnuť spoločenskú i legislatívnu ochranu života každého človeka od počatia po prirodzenú smrť. 

Prvý Národný pochod za život sa uskutočnil v roku 2013 v Košiciach, druhý a tretí v rokoch 2015 a 2019 v Bratislave. Vo svojom čase boli najväčšími verejnými zhromaždeniami uskutočnenými od roku 1989. Viac o pochode nájdete na stránke www.pochodzazivot.sk